SuperHeroin kawan nuffnang

Monday, December 19, 2011

i miss u sayang!

Ni beberapa keping gambar aku jumpa masa godek2 lappy ni. Lama gak tak update citer kat sini. Gambar ni sebenarnya baru je bulan lepas. Masa kat LCCT.  Hanya tunggu kaunter buka je.

 Tengok le aksi dia. hahah.. ini le yang buat ibu rindu.











 Dah siap check-in, tunggu kata pintu perlepasan lak. Tetiba flight delay.


 Terus je dia minta PSP. Hanyut dengan PSP pulak selepas puas berposing.

Wednesday, November 30, 2011

Nak jalan lagi?

Aku jalan lagi. Ni beg yang dah ready untuk berangkat. Tunggu ajelah aku balik nanti. Sekarang tengah syok holiday ni. Apa-apa pun, tengok ajelah gambar ni dulu.

Friday, November 25, 2011

Seminggu Tanpa Bas

Minggu ni, aku tak berapa bersusah payah nak balik dari opis ngan bas. Sebab member opis aku yang sekian lama dah mai. Dia pun sama le ngan aku, mangsa perpindahan sementara. Kesian kan?
Kita org kan duduk hotel yang sama, so boleh le gi kerja sama-sama. Balik kerja mesti ada je port nak menyinggah. Ala.. biasa le. Dok hotel pun bosan, so jalan-jalan cari makan le dulu sebelum beristirehat.
Penat kaki, rendam ajelah dalam tab mandi.
Esok dah pun jumaat. Tiket AA aku lak hari sabtu. Aku takut aku banyak lak kerja yang mendatang, itu yang aku tak beli tiket petang. Tapi susah gak. Takde orang nak hantar aku gi airport. So terpaksalah aku naik bas lagi..Jangan lupe. Bus 102 ye ke airport tapi tunggu kat Jalan Burma.

Monday, November 21, 2011

Rokok dan kopiah matlutfi

video terbaru matlutfi memang membuat mata aku berkaca. udah memang aku ni kan sensitip. boleh sentap aku tengok. perhatikan setiap bicara lufti ngan kawan dia.

Sunday, November 20, 2011

Nak Ke Queensbay Mall?

Pagi sabtu tanpa aktiviti, aku plan ke Queensbay Mall. Malam sebelumnya, aku dah survey nak naik bas apa. Aku siap print timetable laluan dan nombor bus Dan setelah pasti bus 304 akan pergi terus ke Queensbay Mall tanpa ke Komtar, aku pun melangkah le ke perhentian bas, lebih kurang 500m dari hotel.
Tepat pukul 12 aku dah terpacak kat bus stop tu. Bus 101 lalu aku buat dek aje, bus 102 lalu pun aku buat dek je. Aku dengan confident nya, tak tanya apa-apa pun kat orang ramai yang tunggu bas. Sebab aku nampak bus 304 dah naik ke atas. Aku pasti lebih kurang 15-20minit lagi bus akan turun. Tapi dah 12:30 aku tetap tunggu, lepaskan bus 101 dan 102. Manalah bus 304 ni? Aku dah mula cuak. Aku buka balik timetable yang aku print. Ceh!.. rupa-rupanya bas tu akan lalu masa balik je. Lepas ke Gurney Drive, bas tu takkan lalu Jalan Burmah. Aku dah silap tengok daaa...Terus aje aku naik bas seterusnya yang lalu kat situ. Aku kena juga gi Komtar untuk cari bus ke Queensbay Mall. Kat Komtar, aku dah tau dah cari terminal  bas, sebab semalamkan ada seorang hamba Allah dah tolong aku. So aku terus je tengok kat signboard. Senang aje. Terus aku cari 304, 306, 307, 308 dan 401E. Ada lagi satu bus 705 tapi dari tanah besar kot.
So nampak je bus 307, aku terus naik. Bayar RM2 je. Syok beb. Ada aircond lagi. Walaupun jem, aku boleh le tido. hahhaha..
Bas lalu tepi laut. Cantik permandangan kat sini. Dah dekat nak sampai, aku tengok banyak gak kereta kat sini. Banner kat mana-mana. Rupa-rupanya esok, 20/nov/11 ada Penang Bridge Run. So banyak persiapan sedang disediakan. Aku terus je masuk ke dalam mall, shopping apa yang patut. Makan pun banyak sangat fast food. Naik boring lak. Tak tau nak makan apa. Agak-agak ada tak nasi kandar kat sini? Aku tak nampak la.
Lepas penat habiskan duit (ceh.. macam banyak shopping). Takde shopping pun. Sebab aku teringat yang aku akan balik naik AA dan aku beli luggage 15kg aje. Kalau tak, mau penuh tangan aku. Heeehehe,,,
Nak balik aku tunggu aje bus kat tempat aku turun tadi. Alhamdulillah aku nampak juga bus 304. Naik-naik aku terus tanya gi Gurney Plaza. Alamak bus ni nak gi Bagan Bay la. Driver suruh tunggu bas belakang. Turun le aku balik. Takpe.. pengalaman tu. Malu bertanya sesat jalan. Then lebih kurang 5minit, ada lagi bus 304, terus je semua serbu. Dengan tambang RM2.70, aku boleh tengok 'the other site of Penang'. Laluan yang lain dari biasa. Itu le seronoknya naik bus.

Saturday, November 19, 2011

Penang di suatu petang

Sepanjang aku ada kat Penang ni, aku memang tak bawa kereta. Iyalah.. 1 kereta nak bagi 2. Mana boleh kan.
So sejak Rabu yang lepas, aku dah berpindah ke Bayan Lepas iaitu ke tapak projek. Ini lah yang jadi masalah pada aku. Dan sejak rabu tu juga, aku ni menumpang ajelah kerjanya. Harap belas ehsan kengkawan. Nasib baik dorang masih tinggal kat hotel yang sama ngan aku. Tapi masalah nak balik le pulak. Masih lagi mengharap belas ehsan kengkawan. Alhamdulillah walaupun berlain bangsa dan ugama, sikap tolong menolong tu masih ada. Thanks my friend. You know who you are!
Tapi semalam, Jumaat. Kat sini memang terkenal dengan jemnya. Ialah, semua nak balik berhujung minggu. Aku pun tumpang le kawan aku warga asing ni. Dia bawa kereta Tiara 2nd hand aje. Oklah tu, sebab dia selalu tumpangkan aku. Tapi semalam, disebabkan jem yang teruk, kereta dia pun jem. Alhamdulillah kat stesen minyak sebelah Tesco. Terus tak leh jalan. Masa tu dah 7.15malam. Bayangkan aku terperangkap dalam jem sejak pukul 6ptg. Lepas kereta dia takleh start, so aku pun terpaksalah balik sendiri.
Alhamdulillah jalan kaki dekat je ngan Tesco. Aku nak naik bas. Bus stop pun dekat aje. Mulut kenalah ramahkan..kan.
Kejap lepas tu, bus pun datang. Tapi disebabkan driver dia dah habis waktu kerja, dia takleh ambil penumpang lagi sebab dia nak bawa balik bas ke depoh kot. Katanya belakang ada bus lagi. Then datang lagi bus, tapi bus tu ikut time. Kol 8 baru boleh jalan. Oklah tu. Aku bukannya pandai kat area sini. Dengan tambang RM2, bus pun bergerak ke Komtar. Dengan jem yang teruk dan perjalanan bus yang panjang, aku sampai Komtar pukul 9malam. Lamakan. Macam balik KL. Dalam bus aku borak-borak yang sorang budak perempuan kerja kat area-area situ gak. Dia lah ajar camna nak gi stesen bus untuk balik ke Gurney. Terima kasihlah. Lama borak tapi lupa tanya nama. heheh..
Kat stesen ni lengkap dan canggih gak, walaupun buruk aje. hehehe.. Semua maklumat lengkap dengan skrin paparan berapa lama lagi bus akan sampai dan lane yg mana aku patut tunggu. Memula cuak gak aku masa tak nampak skrin tu, manalah tau, dah takde bus lagi. Alhamdulillah, tulis kat situ lagi 4min bus aku sampai. Memang betul pun. Tup tap tup tap pukul 9:30 aku sampai hotel. Itu le pengalaman aku suatu petang di sini.
Tapi seronok sebab dengan naikbus aku tau banyak tempat-tempat menarik kat Penang ni. Kalau tak asyik ke Chowrasta ajelah..

Wednesday, November 16, 2011

Wordless Wednesday

Agak-agak kat mana ni? Sapa dapat jawab, akan dapat hadiah dari diri sendiri. :-]

Sunday, November 13, 2011

Hujung minggu aku...

Hujung minggu yang teruk! ada ke patut kena aku gi kerja.. hahah.. memang tak patut. dah berkurun aku tak kerja hari sabtu atau ahad. Hari biasa pun aku culas gak.. balik awal. mungkin inilah karma.. hahaha..
Masa aku telefon babah, sure babah mengadu pasal Ashraf. Aku pun biasa le, berleter.. hahha.. tapi tau tak? Ashraf terus off telefon. Geram aku. So saki baki leteran aku di 'post' ke babahnya untuk men'settle'kan.
Rasa macam nak balik minggu ni. Check tiket AirAsia, dah abis lak hari Jumaat. Sabtu pagi pun takde. Yang tinggal hanya tengah malam sabtu. Apa kejadahnya. Takkan tengah malam sampai, esok petang dah nak balik semula. Buat ngabih duit tambang je. Fire fly pun takde. Pening aku. Duit pun makin kempis. Mana taknya. Hari-hari makan Subway. Bawah opis je. Aku rasa Subway ni asik memanggil-manggil aku.
Makan kedai mamak pulak,ayam tak masak lah. Itu belum lagi kira harga kerat leher.. Paling murah pun mee goreng RM3.50. Takkan hari-hari nak makan mee goreng. Kan mee kuning ada asik borik <-- yang ni alasan.. hahahhaa..

till then!

Saturday, November 12, 2011

Rindu Ashraf

Sudah sebulan duduk sorang-sorang kat hotel ni. Rindunya kat Ashraf memang le tebal. Abih nak buat camna? telefon le jadi penghubung. dan si serap ni pulak, rindu ibu sampai nangis-nangis. ibu pun sama nangis. huuhu..

Sunday, September 25, 2011

Cepat sembuh ye Angah!

Khamis bersamaan 22/sept lepas, Angah aku baru je lepas menjalani pembedahan kecil di Hospital Ampang Puteri, Kuala Lumpur. Menurut Angah, di dalam hempedunya ada batu. So doktor terpaksa membuang hempedunya untuk membuang batu yang sebesar lebih kurang 5-8mm. Aku dapat le tengok batu tu. Hitam dan diliputi lemak. Almaklumle.. tuannya pun berlemak juga.
Kata doktor, jika lambat keluarkan batu, kemungkinan akan ada infleksi lain seperti kanser hati. Batu tu pun tak boleh keluarkan melalui pembedahan laser seperti batu karang, sebab pecahan batu itu akan menyebabkan kemungkinan besar 'tersangkut' dalam perjalanannya keluar dari hempedu.
So Angah!. get well soon! Ateh mendoakan kesihatan yang terbaik untuk Angah.

Tuesday, September 06, 2011

Kesah Raya 2

Raya bersambung.. pagi raya pulak. Sessi bergambar tu biasalah..

Mak setia menunggu anak-anak balik sembahyang raya.
The blues..




Me & my sis Along




Me & my big brother, Angah.




Me & my little brother. Pak Anjang


Angah & Along. Single parent.
Senyuman Ashraf terserlah.
Ashraf, ibu dan budak tembam Alesya.

Kesah Raya 1

Alhamdulillah raya kali ni dapat juga kita sambut. Syukur sangat-sangat aku masih diberi peluang menyambut Syawal. Kali ni aku raya kat kampung aku dulu le. Tapi kampung babah... bukan jauh sesangat le.
aktiviti malam raya - main bunga api. subjek tak berapa terang sebab atas alasan keselamatan :D
Malam raya, apa lagi aktiviti yang menarik selain bunga api. Kat kg aku ni macam biasa, lepas je berbuka udah macam medan perang. Kiri kanan depan belakang semua main mercun. Semua bakau duit. Bukan kecik2 punya. Kat rumah aku ni angah & babah le supplier. Tapi yang kecik2 je sebab ramai budak kecik.
Wajah ceria hari raya. koleksi masyuk agaknya.
Pagi raya wajah-wajah ceria ni. Pakaikan baju raya, pandai le dorang bergaya. Tapi ni baru separuh je yg dapat capture.
Ashraf & sepupunya. Geng baik ni..
Ashraf seronok sangat sebab ramai sepupu-sepupunya yang sama baya. Kalau boleh tak balik. Nak terus duduk kampung.

Penjaga di kiri dan kanan.
Along dan Aziq yang selalu 'buli' budak-budak kecik. Bukan buli la... , tapi tolong jaga kalau notti2.

Mamat, Angah, Mak, Aku dan Along. Ini je family yg ada pagi raya.

Monday, August 29, 2011

Kadangkala Kita Lupa.

Salam Aidil Fitri..
Aku dah sampai pun kat kampung. Walaupun kampung aku dekat je, tapi cam biasa, ktorg tetap balik subuh-subuh. Tak sabar nak lepak dengan mak dan adik beradik yang lain. Walaupun rumah mak aku tak cukup bilik, tak apelah. Acara rebut-rebut tempat tidur tu, wajib ada. Paling sibuk mak aku le. Habis semua Toto, Nakita, selimut, sarung bantal dia keluarkan dari stor. Walaupun dia komplen tak sihat, tapi tak pulak aku tengok 'speaker' dia off. Hahaha.... itu memang 'trademark' mak.
Hari ni mak happy sangat sebab ktorg buat dodol. Katanya Ijat yang nak, tapi hati aku kuat mengatakan dia memang dah lama dah nak buat dodol. Dodol mak memang best. Tahan lama. Dan paling utama. manual lagi. Teruklah Ijat dan Aziq kena kacau. Dan paling  best, Angah yang bertahun tak pegang centong a.k.a. sudip besar, pun mencurahkan 'bakti'. hahah.. good job Angah!
Berbuka acara paling meriah. Tak cukup meja pun tak pe. Bentang tikar kat bawah le jawabnya. Mak masak nasi dagang. My fav, walaupun ktorg bukan orang Terengganu. Berlumba-lumba tarik-tarik pinggan lauk yang menghidangkan pelbagai juadah. Mak senyum lebar je.
Kekadang aku ni geram juga kalau tengok orang tak hormat atau tak hiraukan mak diorang. Mak tu boleh jaga anak yang ramai, tapi tak tentu dorg nak jaga mak sorang. Setiap detik mak risau pasal anak-anak, tapi tak tentu lagi anak-anak nak risau pasal mak. Memula kata boleh jaga mak, tapi bila sampai masa semua lepas tangan. Ada pulak yang sanggup hantar ke rumah orang lain ataupun Rumah Orang Tua. Sebab tu kita ni, bila mak ada, kita lupa. Tapi bila mak takde mulalah sedih terutama bila tiba hari raya.
Pesanan aku, segeralah menjenguk mak kalau dengar mak korang tak sihat. Kalau takde duit pun, berusahalah Lihat muka mak. Mak tak nak duit atau buah tangan korang. Mak hanya nak lihat muka anak-anaknya sahaja. 
MELIHAT MUKA ANAK-ANAK ADALAH TERAPI TERBAIK BUAT  MAK!

Monday, August 22, 2011

LailatulQadar dan Hari Raya Aidil Fitri

Salam.. mengikut kat ustad yang bagi tazkirah terawih, malam LailatulQadar mungkin pada malam ke-21. Tapi katanya ini semua rahsia Allah. Kita cubalah cari di setiap malam yang ganjil ye! Ibadah kena lebih sikit. Walaupun Syawal bakal menjelang, tapikan tiap kali habis je terawih, aku rasa macam tak mungkin dapat jumpa Ramadhan akan datang.
Alhamdulillah terawih jemaah muslimat kat tempat aku ni, masih lagi 3 barisan. Hanya hari hujan je kurang orang turun. Lecak kot nak berjalan. Tapi apa-apa pun selamat buat kuih, selamat gantung langsir, selamat cari baju raya kat jalan TAR, selamat main bunga api dan
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI. MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Wednesday, August 10, 2011

Liverpool - YNWA

Ni citer basi..Liverpool datang Malaysia pada 16July2011. Ktorg 1st time bawa Ashraf tengok bola. Nak cuba rasa camna kalau kat stadium besar. Dulu tak bawa dia gi Anfield. So ni pun boleh lah. Paginya ada sukan tadika. Petangnya terus ke stadium. Penat giler Ashraf.
Beg beli kat Anfield. Kenangan di Liverpool.
Baju beli kat Anfield
Baju Ashraf semua beli kat Anfield. haah..soping tak hingat!
Sebelum perlawanan bermula.
Tak tau sokong mana. Baju Liverpool tapi hati masih Harimau Malaya.
Penonton yang memenuhi ruang stadium. Ini masa permulaan perlawanan. Barisan permainan berjalan keluar ke padang. Kamera cap ayam. so tak 'sharp'
Penyokong Malaysia yang fanatik tanpa hiraukan keselamatan.
Keputusan perlawanan 3 - 6. ok apa!


Perlawanan berakhir pukul 9:30 rasanya. Dah lupa la.. Tapi ianya suatu perlawanan yang hebat untuk Harimau Malaya. Sebab aku 100% sokong Malaysia.

Tuesday, July 05, 2011

Fridge Magnet - I want more and more...Part II

Ok. Ni sambungan dari fridge magnet i want more and more untuk masuk 'giveaway contest'  setelah diberi motivasi oleh opis mate aku, blogger yang glamer itu. Tak nak lah aku bagitau nama, Kang buatnya aku menang (macamlah orang nak bagi aku menang), orang kata aku guna orang dalam.. hahhahah..Sebenarnya aku tak baca dengan betul contest  tu, aku tebuat salah. Tapi lepas hantar, baru aku perasan. Dengan zasssss.. nya aku coverlah balik. hehhehe..
Memula jom tengok gambar dulu. Sebenarnya kalau ikut sejarah (che wah...!!!) banyak juga lak koleksi fridge magnet(fm) aku. Dulu aku letak kat depan pintu peti sejuk. Tapi, yang ada kat rumah ni dan yang datang rumah ni ala-ala keturunan raksaksa, habis luruh, jatuh berkecai bila tutup peti sejuk. Nak marah kang, putus sedara lak. Kata aku sayang FM dari diorg. Serba salah lak aku kan.. kan..
So lepas aku pikir punya pikir, lalu lalang 345 kali tepi peti sejuk tu, terus aku dapat idea. Punyalah lembab aku nak fikir... hahhaha..
So hasilnya, ini ajelah koleksi yang aku ada. Barulah panjang sikit nyawa FM ni. Inilah antaranya aku selamat aku selamatkan. Ada antaranya aku beli sendiri. Ada antaranya suami aku beli kan. Dan istimewanya ada juga dari kawan-kawan aku, hasil dari peras ugut aku..hahhah.. taklah... Diorg ikhlas bagi bila pergi mana-mana. Sebab tu aku doakan diorg selamat pergi dan selamat kembali. Dapat aku tambah koleksi kan..kan..
Ini adalah FM pertama aku. Aku bagi kat hubby aku. Masa tu belum kawin lagi. Lamakan.. Dah tukar warna kuning. Aku rasa dah lebih 12 tahun. Ala.. orang lelaki ni mana le tau simpan menda -menda gini. Last-last balik kat aku semula. Tapi at least ada gak le kenangan bercinta.
Yang ni kalau tengok memang hangin satu badan. Sayang aku kat FM ni sebab cantik sangat pada aku pada masa itu. Aku rasa tahun 2003 atau 2004. Ini adalah FM ke-2 yang sama aku beli. Yang pertama jatuh berderai sebab bibik part time. Dia boleh sorok atas peti sejuk je lepas jatuh berderai. Aku perasan pun lepas dia balik. Terus aku tak panggil dia datang lagi. Hahahaa.. kelakar tak? Yang ke-2 ni aku gi Langkawi kali ke-2, aku cari lagi, aku beli. Alhamdulillah jumpa juga. Tapi jatuh. Patah. Pun sebab bibik juga. Tapi dia bagitau. Takpe le juga. Nak buat camna. Takkan nak pergi Langkawi beli lagi? Kopaklah aku kan..kan..
Ada juga member aku gi Taipei bagi FM tersangatlah comel. Tingginya 2" lebar 40cm kot. Besar ibu jari aku je. Muat aje aku selit-selit antara FM tu. Comel je. Mungkinkan orang-orang Taipei comel-comel?

Ni antara FM yang aku beli masa aku ke Europe tahun lepas. Aku ada bagi orang FM tu, tapi bila aku gi rumah dia, aku tengok FM tu dah pecah. Jatuh kot. Isk sayangnya. Penat lelah aku ngendung naik turun keretapi laju hancur luluh. Tapi nak kata camno? Dah bagi, takkan nak minta balik. Buruk siku le pulak.

 Ni pulak masih panas kat peti sejuk aku. Aku baru je beli sendiri kat Flea Market Amcorp Mall. RM20. Bising Hubby aku. Abih aku kata le, dah memang rate kat situ camtu. Aku pun tak tau, saja je aku belasah.  Aku pun rasa ini FM yang paling mahal aku beli. Yang aku beli kat Europe tu tak kira mahal tau, sebab aku tak convert RM heheh.. masih nampak murah.. (alasan.. alasan). Takpelah. Belom cukup lagi duit nak gi NY, beli ajelah FM tu. Manalah tau, kot-kot ada semangat kat situ.
Okaylah. Aku rasa cukuplah aku membebel. Kalau dapat tambah koleksi lagi, Stadium Anfield (Liverpool supporter)  aku tadahkan. Kalau sesapa nak masuk give away contest ni, masuklah kat sini:
Cepat tau. Nanti dah sampai tarikh tutup, jangan salahkan aku kalau aku menang. :-D

Saturday, July 02, 2011

Fridge Magnet - I want more and more...

Masa jalan-jalan berblog atau orang skrg kata blogwalking, aku terserempak ngan giveaway contest ni. Eh.. best tau.. boleh tambah koleksi aku. Takyah entry panjang-panjang. Aku pun bukannya ada idea pun.

Senang aje nak join. Masuk je kat sini :

Aku Dengan Duniaku
Ni ada sedikit sejarah Fridge Magnet ni. Aku dah translate pun.

Magnet peti sejuk adalah perhiasan, benda aneh, disertakan dengan magnet kecil yang digunakan untuk meletakkan item seperti senarai membeli-belah atau kad laporan di peti sejuk, atau yang hanya berfungsi sebagai hiasan. Magnet peti sejuk datang dalam pelbagai bentuk dan saiz tetapi tidak terhad kepada bentuk objek atau bentuk tertentu atau arca kecil plastik buah-buahan. Magnet peti sejuk adalah satu objek yang agak popular untuk pengumpul.
Ia kebanyakannya dipanggil Fridge Magnet di UK, Australia dan beberapa negara lain berbahasa Inggeris.
Magnet peti sejuk boleh digunakan untuk sebagai peringatan, atau peringatan dalam diri mereka. Magnet peti sejuk sering digunakan oleh pengumpul.
Magnet peti sejuk yang pertama sekali sekali di paten telah diperolehi oleh William Zimmerman St Louis, Missouri, pada awal tahun 1970. Zimmerman mematenkan idea kecil, berwarna kartun magnet, yang akan digunakan untuk paparan hiasan dan kemudahan.
Inilah serba sedikit sejarah Fridge Magnet. Boleh lah reramai masuk contest ni tau!

SYARAT PENYERTAAN :
- buat entry pendek mengenai giveaway fridge magnet ini sahaja .
- sertakan backlink giveaway ini sahaja .
- tidak dipaksa menjadi follower . (tapi better follow laa kan- aku dah jadi, takde sapa paksa)
- giveaway berlangsung dari 30/06/2011 hingga 15/07/2011. Cepat tau..

Tuesday, June 21, 2011

Happy Birthday Aku!

Hari ni aku ulang lagi tahun kelahiran aku yang ke 39 tahun. Lagi setahun je nak cecah 40 tahun. Rasa macam banyak benda belum buat lagi. Dengan ilmu dan amal yang tak pernah cukup le. Amalan baik dan buruk sentiasa ada. Dan rasanya 10 tahun lepas pun macam ni juga perasaan aku. Masa berlalu dengan cukup pantas tanpa aku sedari.

Dan aku meng’check’ apa yang sedang aku pertingkatkan dan apa yang aku akan usahakan. Dan pasti dengan izin Allah, semoga diberikan kesihatan yang baik, rezeki yang diberkat, diredhai dan doa serta cintakasihsayang dari orang-orang yang tersayang.

Apa-apa yang berlaku biarlah berlalu. Bukan kuasa aku nak mengubah semuanya. Hanya pelajari dari kesilapan saja agar tak berulang. Dan yang paling penting, aku sentiasa mendapat kasih sayang tak berbelah bagi dari sang suami walau aku bukannya sempurna, begitu juga dia. Sebab itulah dia ada bersama aku. Sentiasa melengkapi antara satu sama lain dalam 12 tahun melayari bahtera. Semoga dengan izin Allah, kapal kami sentiasa belayar dengan megahnya meredah ombak lautan kehidupan.

Aku juga berterima kasih dan bersyukur kerana masih dapat mencium tangan ibu aku dalam usia aku yang begini. Kerana aku amat perlukan doanya. Kerana doanya tiada hijab. Tiada halangan. Terus menerus dan pastinya ikhlas dari hatinya.

Aku juga bersyukur kerana Allah merapatkan hati aku bersaudara. Walaupun kami 8 saudara, semuanya rapat. Tiada sengketa atau pergaduhan yang membebankan hati ibu kami. Syukur atas muafakat ini serta doa ibu. Walaupun semasa kecil, baling selipar, tarik baju, tolak menolak dan gigit mengigit dah macam jadi acara wajib. Keputusannya pasti rotan sedas dua sewaktu mengaji dengan arwah abah.

Dan pasti dalam 12 tahun ini aku rindukan arwah abah yang pergi mengadap penciptaNya terlebih dahulu 20 hari sebelum pernikahan aku. Al-fatihah untuk arwah abah juga yang tak sempat mewalikan aku, anak perempuan bongsunya. Arwah abahlah yang paling aku respek. Sebab dalam garang-garang dia pun, dia selalu bercerita kisah-kisah nasihat dan teladan. Akulah yang paling jarang kena rotan berbanding yang lain.

Aku juga bersyukur dengan kehadiran Ashraf dalam kehidupan kami. Dia membawa rezeki dan keceriaan dalam hidup aku sekeluarga. Saat dia membesar adalah saat yang paling berharga. Setiap waktu aku berdoa agar Allah sentiasa melindungi dia dan moga Allah beri aku peluang membimbing dan melihat dia berjaya. Mungkin itu juga doa ibu aku setiap waktu.

” Ya Allah, terima kasih atas semua rahmat yang Engkau berikan. Aku berdoa semoga diberi lagi kekuatan menunaikan tanggungjawab sebagai anak, isteri dan juga ibu. Amin”



Monday, June 20, 2011

Travelog 2: Paris To Nice

Ok. Let sambung. Kalau ikut plan asal, aku booking tiket pukul 10mlm dan akan sampai pagi esok. Tapi disebabkan mogok oleh pekerja public transport, aku sampai tengah malam kat Gare De Nice Ville SNCF. Alamak! Masalah bagi aku pulak. Tempat orang. Manalah aku tau. Pekan lak tu. Aku booking hotel untuk esok iaitu 21/10, so aku tidur satu malam. Tapi bila masalah macam ni, aku panik kejap. Aku cuba try tanya kat station master, boleh tak tidor kat sini. Emm... taklee katanya sebab station akan dikunci.. Nampaknya terpaksalah aku cari hotel.
Dari pamplet, aku dapat no telefon hotel aku (ini semua mesti ada untuk kecemasan). Kat situ tulis tollfree, so aku ingat macam kat Msia le.. boleh terus dail dari handphone. Eh... takleh le. Aku cari public phone. Masukkan syiling (inipun kena prepare tau). Tapi takleh juga. Last-last aku nekad je terus dail tanpa masuk duit. Boleh pulak. Oooo.. camni rupanya. Tollfree memang betul-betul freeeee... Aku terus bercakap ngan operator. Dia terus suruh ktorg tunggu kat depan pejabat tourism kat sebelah station ni. Nanti ada van akan ambil. Isk.. cuak lak aku. Rugi aku tak booking hotel dekat ngan station.
Ktorg pun tunggu le kat depan pejabat touristism. Tetiba ada sorang mamat tegur. Takde pelat Perancis pun. Dia tanya nak gi Villa Saint ExupĂ©ry Gardens ke? Eh.. aku dah mula takut. Iyalah.. kot-kot dia nak kidnap ktorg. Rupa-rupanya dia adalah sukarelawan untuk  hostel tu. Dia dari Australia. Sempat le borak-borak sebelum van sampai. Dia dah pernah sampai Penang. Rupanya backpack hotel ni memang ramai sukarelawan yang datang. Diorg hanya nak tempat tinggal free sementara tu tolong-tolong le housekeeping sikit. Van sampai. Macam2 bau ada dalam van tu.
Barulah aku tau, sebenarnya boleh aje naik tram. Sebab tram sampai kol 1pagi. Tapi sebab yang sama seperti di Paris .. mogok!!!!.. tram sampai kol 6ptg je. Boringkan nak jalan-jalan kalau perkara-perkara ni berlaku. Kurangkan level aku nak bersuka ria je.
Gare De Nice Ville, SNCF waktu malam. Sangat menakutkan bila pertama kali di tempat orang.

Ini pula kat depan. Ada juga pengemis-pengemis dan org2 yang takde rumah.
Inilah tram yang menjadi kenderaan aku. Senang sangat. Kalau tak tau, maniskan sikit muka, then tanya le. Mesti ada orang yang nak tolong.
Ini station bus, Gare Routiere.
So, inilah tiket untuk perjalanan sehala. Tiket ini berharga 1Euro dan juga boleh di gunakan jika nak naik bas dalam masa 74min. So aku jimat le nak naik bas ke tempat seterusnya. Kan bagus kalau kat Msia ada system camni. Bilalah agaknya. Berbekalkan map yang lengkap yang telah aku ambil kat kaunter hostel, aku pun memulakan perjalanan. Dalam pamplet tu lengkap dengan no. bus dan arah jalan. Kalau nak tengok jadual perjalanan, itu kita boleh tengok kat pondok tempat kita tunggu bas. Mudah kan?
Ni dalam tram. Sama-sama keluar dengan orang-orang nak gi pasar. Tak de orang pun check tiket. Sebab bila naik tram ni, tiket hendaklah dimasukkan ke dalam slot mesin yg ada kat pintu. Tapi ada juga yang culas terutama orang-orang tua. Emm.. warga emas ni dah hari-hari naik kot. Tapi kalau ada inspector datang cek, jawab le ye!




Sepanjang perjalanan ke Eze Village, sebelah kiri adalah rumah-rumah ataupun bukit-bukit batu. Tak tau le batu apa. Granit kot.

Tapi berlainan dengan sebelah kanan, laut luas terbentang. Puas mata memandang. Hati dah berdebar-debar sebab memang kat sini le tempat yang aku nak pergi sesangat sampai mimpi-mimpi (kononnya..)


Permandangan yang menarik. Jambatan yang merintangan antara dua bukit. Bus yang ktorg naik pun lalu kat situ juga.
Fragonard Perfumery, kilang minyak wangi dibuka setiap hari dan dibuka untuk orang awam. Kalau naik bas, ia akan berhenti depan kilang ni.

Sebahagian bunga yang di awetkan.

Bunga yang diawetkan.

Lavender. Sorry aku tak suka bau lavender. Yang wangi tu bila dah campur dengan bunga-bunga lain.
Inilah yang membawa aku sekitar kilang ni. Dia boleh bertutur bahasa melayu. Kagum jap aku ngan dia. Ialah, aku datang dari jauh, ada juga yang tau bahasa ibunda aku. Rupa-rupanya bapa dia orang Indon berkahwin dengan mak dia orang Perancis. Itu sebab dia tau sikit2. Aku tak ingat nama dia, tapi dia memang baik. Penerangan pun detail dan senang paham. Aku je yang tak berpa nak ingat. Babah ingat le sebab dia asyik berbual ngan minah ni. Pasal minyak wangi okeh!
Next entry pasal mendaki Eze Village pulak. Dah berkulat entry ni.